TIL Bedrift pil pil-hvit
Strømsparing

Strømsparetips som monner

Det finnes mange små grep man kan ta i hverdagen for å spare strøm. Du kan slå av lys når du forlater rommet, ta kortere dusjer, trekke ut mobilladere, skru PC og TV helt av når de ikke er i bruk og ikke la springen renne for lenge når du pusser tennene. Men hva kan du gjøre som virkelig monner? Her kommer noen strømsparetips som du ikke trenger å tenke på hver dag, men som virkelig kan utgjøre en forskjell hvis du tar grep.

Publisert: 29. januar 2019

Senk innetemperaturen
Varmer du boligen din først og fremst med strøm? Da kan du vurdere å senke innetemperaturen med én eller to grader. Gjør du det kan du faktisk spare opptil 10% av strømregningen, og det utgjør en del i løpet av et år. I perioder med høye strømpriser er dette det tipset som kan gi størst effekt på strømregningen.

 

Tett igjen gamle vinduer
Denne er til deg som har trekkfulle vinduer! Hvis vinduene trekker kan det være verdt jobben å montere tettelister. Tettelister koster fra kr 149,- til 649,- kroner og oppover, avhengig av hvilken type vindu du har, og koster deg i tillegg noen timer med arbeid. Men det er absolutt verdt innsatsen og pengene for å få tettet igjen et trekkfullt vindu, særlig hvis det er i et rom hvor oppbevarer deg mye og ellers ville brukt elektrisk oppvarming.

 

Skru av varmekilder når du reiser bort
Skal du på reise kan det være smart å skru av varmekilder. Men pass på at du ikke skrur av så mye varme at rørene fryser.

 

 

Installer sensorer og termostater
Med enkle grep som å installere sensorer og termostater med mulighet for fjernstyring og tidsinnstillinger kan du redusere forbruket betraktelig uten at det går utover komforten hjemme. Glemmer du å skru av lys? Vurder å gå til anskaffelse av bevegelsessensorer. Hvis du har opplevd å glemme lyset i boden som du sjeldent er innom kan det være penger å spare for glemske hoder.

 

Bytt til sparepærer eller LED-pærer
LED bruker betydelig mindre energi enn halogen- og glødepærer. LED-pærer blir heller ikke spesielt varme, og er derfor tryggere å bruke. Hvis du enda ikke har byttet ut de gamle glødepærene anbefaler vi at du bytter ut disse med LED- eller sparepærer.

 

Fiks rennende kraner
Har du en kran som drypper? Fiks den en gang for alle og spar penger. En dryppende kran kan dryppe så mye som 1 liter i timen, og hvis den i tillegg drypper varmtvann vil du oppleve at kronestykkene drypper bort i takt med varmtvannet.

 

Lær mer om strømforbruket ditt

Lurer du på hvordan du kan regne ut strømforbruket i hjemmet ditt? Og vet du hva som faktisk trekker mest strøm hos deg? Dersom du ønsker å spare penger på strøm kan det være nyttig å vite hva som egentlig påvirker strømregningen din. Lær mer om hvordan du regner ut strømforbruket ditt her. 


Kilder:
Viivilla
Maxbo
Enoknorge.com
Energi Norge

Relatert