TIL Bedrift pil pil-hvit

Lær mer om strømforbruket ditt

Lurer du på hvordan du kan regne ut strømforbruket i hjemmet ditt? Og vet du hva som faktisk trekker mest strøm hos deg? Dersom du ønsker å spare penger på strøm kan det være nyttig å vite hva som egentlig påvirker strømregningen din. 

 

 

Visste du at det bare koster deg ca 4,50 kroner i året om du lader opp mobilen til 100% hver dag? Og at en klesvask på 40 °C koster deg bare ca 0,60 øre? 

 

Hva trekker mest strøm i huset ditt?

Så hva er det som trekker mest strøm i huset ditt? Svaret på det er oppvarming av bolig og varmtvann. Oppvarming av bolig utgjør godt over halvparten av strømforbruket i hjemmet. Varmer du boligen din først og fremst med strøm kan du vurdere å senke innetemperaturen med én eller to grader. Gjør du det kan du faktisk spare opptil 10% av strømregningen, og det utgjør en del i løpet av et år. I perioder med høye strømpriser er dette det tipset som kan gi størst effekt på strømregningen. Se flere strømsparetips som virkelig monner her. 

 


Hvordan regne ut strømforbruk

Nå som du vet hva som virkelig trekker strøm i huset kan du lære mer om hvordan du regner ut strømforbruk. La oss i at tenåringen i huset spiller på PC’en, og du vil gjerne vite hvor mye det utgjør på strømregninga i løpet av en dag med 3 timer spilling. Slik regner du ut hvor mange kWh som brukes bruker og hva det koster:

 

Eks. PC'en bruker totalt 300 W, som gir 300 W ⋅ 3 h = 900 Wh = 0,90 kWh.

Hva må du betale for strømforbruket spillingen den dagen når strømprisen er 48 øre pr. kWh?

0,90 kWh ⋅ 48 øre /kWh = 43,2 øre

 

Hvordan finne dagens strømpris

Nå har vi funnet ut at 3 timer med PC-spilling koster 43,2 øre dersom strømprisen er 48 øre/kWh. Men husk at strømpriser varierer, da det aller meste av strømmen som produseres (96%) kommer fra vannkraft, noe som betyr at produksjonen er væravhengig. Norge er i tillegg tilknyttet det nordiske kraftbørsen, Nordpool, som gjør at strømprisene i Norge også påvirkes av priser på kull og gass og CO2 utslipp i Europa. Les mer om dagens strømpris her.

 

Lurer du på hvilken strømavtale som lønner seg, kan du se hvordan du finner den beste strømavtalen for deg her.