TIL Bedrift pil pil-hvit

Strømpriser i Norge

Strømpriser i Norge endrer seg hele tiden. Her kan du lese mer om hva som påvirker pris på strøm i Norge og hvordan du finner beste strømavtale for deg.

 

 

Hva påvirker strømpriser i Norge? 

Det er flere faktorer som påvirker strømpriser i Norge, blant annet:

Norge er delt inn i fem geografiske prisområder: Sørøst-Norge, Sørvest-Norge, Midt-Norge, Nord-Norge og Vest-Norge. Strømprisen vil altså også variere med hvor i landet du bor, fordi det finnes forskjeller i produksjon og tilgang på strøm i de ulike landsdelene.

 

99 prosent av produsert strøm i Norge kommer fra vannkraft, en fornybar energikilde som påvirkes av vær og vind. I perioder der vannmagasinene har lave nivåer og strømforbruket i Norge er stort, som ved en kald norsk vinter, må vi derfor hente strøm fra et annet sted. Denne strømmen kan komme fra kraftproduksjon som bruker olje, gass og kull, og vil derfor omfattes av CO2-kvoter som bestemmes av EU. Dette vil også påvirke kraftprisene i Norge.

 

Se dagens strømpris i Trøndelag!

 

Hva er gjennomsnittlig strømpris?

For fjerde kvartal i 2020 var gjennomsnittlig strømpris for vanlige husholdninger (ikke inkludert avgifter og nettleie) 22,2 øre/kWh ifølge Statistisk Sentralbyrå. Medregnet avgifter og nettleie var den i gjennomsnitt 82,4 øre/kWh. Siden strømprisene varierer – noen år er for eksempel strømmen mye dyrere enn andre – vil også den gjennomsnittlige strømprisen variere.

 

Strømregningen din består i hovedsak av prisen på strømmen du bruker samt prisen for nettleie. Nettleie er den kostnaden du betaler for at strømmen skal fraktes til deg, og er ikke noe som varierer med hvilken strømleverandør du har. I tillegg utgjør avgifter for moms og elsertifikat en del av strømprisen, men strømpriser i Nord-Norge er imidlertid ekskludert mva.

 

Hvordan finne den beste strømavtalen?

For å finne den billigste strømavtalen, bør du sammenligne strømavtaler. De vanligste strømavtalene er spotpris, fastpris og variabel pris.

For å finne riktig strømavtale for deg, må du tenke over ditt eget strømforbruk. Hvor mye strøm bruker du, og når på døgnet bruker du den? Bruker du for eksempel hovedsakelig strøm på morgenen før jobb, når alle andre også bruker strøm, vil prisen være dyrere. Tenk også over din egen økonomi – tåler du at prisene svinger litt, for eksempel at strømmen har høyere pris i vinterhalvåret, eller har du behov for mer forutsigbarhet?