TIL Bedrift pil pil-hvit

Store prisforskjeller på strømavtaler i oktober


På grunn av en høy pris på variabelavtalene og en lav gjennomsnittlig spotpris gjennom oktober har mange kunder fått en høyere strømregning enn forventet. Vi vet at mange synes det kan være vanskelig å forstå hvordan strømavtalene fungerer, så her skal vi prøve å forklare.

 

En variabelavtale tilbyr større forutsigbarhet enn en spotprisavtale.

 


Spotprisen er normalt høyest på morgenen og ettermiddagen når mange bruker strøm samtidig. Med en variabelavtale trenger du ikke å ta hensyn til pristopper. Du kan lage middag og vaske klær når det passer deg best.

 

Hva har skjedd denne måneden, siden det er så stor forskjell mellom variabel og spot?

 

For å kunne tilby forutsigbarheten til en variabelavtale gjør vi det som kalles prissikringer i strømmarkedet. Det betyr at vi handler strøm frem i tid. Når vi setter variabelprisen ser vi både på prishistorikk, prisforventninger og muligheten for å handle prissikringer.

I august og september gjorde prissikringene at vi kunne tilby en veldig god pris på variabelavtalene. Da vi sikret prisen for oktober, var det forventet en langt høyere strømpris. I oktober fikk vi derimot et stort fall i spotprisen som gjorde at spotprisen ble et godt stykke under variabelprisene våre.

Det som har gjort situasjonen i oktober ekstra krevende er den helt spesielle markedssituasjonen. At det er forskjell mellom spotpris og variabelpris er helt normalt, og det kan slå begge veier. Men de høye prisene har gjort at avviket i oktober er ekstra stort målt i kroner og øre.


Men hva med strømstøtten?

 

Strømstøtten beregnes ut ifra den gjennomsnittlige spotprisen i ditt prisområde. Den tar ikke hensyn til hvilken strømavtale du har. Det betyr at du som har en variabelavtale får en høyere strømregning enn du er vant med i oktober siden variabelprisen var høy, mens strømstøtten ble lav. 

 

Hva gjør jeg nå? 

 

Hvis det er vanskelig å betale regningen kan du få betalingsutsettelse på fakturaen. Dette fikser du selv på Min side eller Fjordkraft-appen. Vi anbefaler at du gjør dette i god tid før regningen forfaller.

 

Er det lenge siden du sjekket strømavtalen din? 

 

Vi anbefaler å sjekke strømavtalen din med jevne mellomrom for å være sikker på at du har den strømavtalen som passer best for deg. 

Her kan du lese mer om strømavtalene vi tilbyr og bytte avtale om du ønsker det.