TIL Bedrift pil pil-hvit
App

Hva koster det å lade elbilen hjemme?

Skal du finne ut prisen for å lade elbilen din hjemme, kan du kombinere bilens batterikapasitet og strømprisen. Dette kan høres komplisert ut, men med et par gode huskeregler blir det forhåpentligvis litt enklere å forstå. Vi hjelper deg å finne ut hva det koster å lade elbilen hjemme.

Publisert: 14. januar 2022

Priser for lading av elbil hjemme

Strømprisen varierer som kjent gjennom et år. Vi tar derfor utgangspunkt i ca samlet pris for strøm, nettleie og avgifter. Dette vil være ca 1 krone per kWh om vi tar utgangspunkt i prisområde NO3 (Trøndelag).


Vi ganger bilens batterikapasitet med 1 krone

Her kommer noen eksempler på hva det koster for ulike bil- og årsmodeller:

For å regne ut hvor mye det koster å lade elbilen, trenger vi å vite hvor mange kWh elbilens batteri klarer å ta imot for å bli fulladet.

  • En elbil som for eksempel E-Golf 2017 modell, har oppgitt batterikapasitet på 35,8 kWh. Det vil si at det koster ca 35,80 kr å fullade batteriet når det er helt tomt. Men siden man ikke får ladet batteriet helt opp til maks, blir den faktiske kostnaden noe lavere.

  • Nissan Leaf 2016 har 30 kWh batterikapasitet, og vil derfor koste i underkant av ca 30 kr å fullade.

  • En eldre BMW i3 med sine 21,6 kWh batterikapasitet, koster i underkant av ca 21,6 kr. Kia Soul har 27 kWh batterikapasitet, vil koste ca i underkant av ca 27 kr.


Kostnad for bruk av elbil

En del bilister er kanskje kjent med at oppgitt forbruk (NEDC), kontra bilens faktiske forbruk spriker ganske mye. I tillegg blir rekkevidden vesentlig kortere når det er kaldt ute. Ifølge Norsk Elbilforening forbruker elbiler, avhengig av størrelse og årstid i gjennomsnitt mellom 1 og 2,5 kWh per mil. Vi kan derfor si at elbilen har en kostnad på maksimalt 2,50 kWh per mil.

 

Fordi vi allerede vet at det koster ca 1 krone å lade lade 1 kWh, kan vi regne med at det koster 1 til 2 kroner per mil kjøring. Så hvis du vet hvor langt du kjører årlig, kan dette regnes om til kWh og kroner. I følge SSB kjørte norske biler i snitt 1222 mil i 2017. Med utgangspunkt i 1-2 kWh per mil, og 1 kr strøm per kWh, utgjør dette 1.222 - 2.444 kr.

 

 lade elbil hjemme via TrøndelagKraft-appen

 

Nå kan du lade smart med TrøndelagKraft-appen

Med TrøndelagKraft-appen får du full kontroll over strømforbruket ditt. Kjører du elbil eller ladbar hybrd får du full oversikt over ladingen av bilen, og du kan også se statistikk for hvor mye ladingen koster.

 

Last ned i Apple Store          Last ned i Google Play

 

Relatert