TIL Bedrift pil pil-hvit

Hva er dagens spotpris på strøm?

Hva er dagens spotpris på strøm og hva påvirker strømprisen? Finn ut hva som inngår i spotprisen og hvordan du finner den beste spotprisavtalen!

 

 

Her finner du dagens strømpris

 

Hva er spotpris på strøm?

En avtale med spotpris på strøm er en av de vanligste strømavtalene vi har i Norge i dag. Når du får strøm til spotpris, betaler du for strøm til innkjøpspris. Det vil si at du betaler det samme for strømmen som strømselskapet kjøper den for. En slik avtale er uforutsigbar, og strømprisene vil variere fra måned til måned. Denne strømavtalen har imidlertid vist seg å gi billigere strøm på sikt.

 

Strømregioner med ulik spotpris

Norge er delt inn i fem geografiske soner med ulike priser på dagens spotpris: Sørøst-Norge (NO1), Sørvest-Norge (NO2), Midt-Norge (NO3), Nord-Norge (NO4) og Vest-Norge (NO5). I Sørøst-Norge ligger prisen på strøm gjerne midt på treet, og er ganske lik som i Nord-Norge. Midt-Norge har gjerne dyrere og Sør-Norge har billigst strøm.

 

Hva påvirker dagens spotpris?

Dagens strømpris justeres hver time, og som kunde betaler du en gjennomsnittlig månedspris pluss avgifter til strømleverandøren din. Det er den nordiske kraftbørsen Nord Pool som bestemmer dagens strømpris, og denne varierer hele tiden i takt med tilbud og etterspørsel.

 

Tilbud og etterspørsel påvirkes blant annet av:

På strømregningen din vil du se at i tillegg til selve strømprisen, så legges det også på et påslag per kWh du bruker. Påslaget går til strømleverandøren, og skal dekke administrasjonskostnader, elsertifikater og fortjeneste. Påslaget er en vanlig kostnad som varierer avhengig av hvilken strømleverandør og hvilken strømavtale du har. Totalprisen for strømforbruket ditt vil altså være dagens spotpris pluss påslag, og det er påslaget som avgjør om du får billig strøm,

Nettleie er også en kostnad som legges til på strømregningen din. Dette er kostnaden for at strømmen skal fraktes til deg, og den går til nettselskapet, ikke strømselskapet. Dette er en avgift alle strømkunder må betale, og har altså ingenting å gjøre med hvilken strømleverandør eller strømavtale du har.

 

Strømavtaler med spotpris

Hvilken strømavtale som passer for deg, avhenger av ditt strømforbruk og din økonomi. Som kunde hos TrøndelagKraft har du flere alternativer når du skal velge spotprisavtale.