Ønsker du å spare strøm finnes det mange små grep som kan gjøre i hverdagen. Du kan slå av lys når du forlater rommet, ta kortere dusjer, trekke ut mobilladere, skru PC og TV helt av når de ikke er i bruk og ikke la springen renne for lenge når du pusser tennene. Men hva kan du gjøre som virkelig monner? Her kommer noen strømsparetips som du ikke trenger å tenke på hver dag, men som virkelig kan utgjøre en forskjell hvis du tar grep.
Her får du noen strømsparetips som du ikke trenger å tenke på hver dag, men som virkelig kan utgjøre en forskjell hvis du tar grep.
Varmer du boligen din først og fremst med strøm? Da kan du vurdere å senke innetemperaturen med én eller to grader. Gjør du det kan du faktisk spare opptil 10% av strømregningen, og det utgjør en del i løpet av et år. I perioder med høye strømpriser er dette det tipset som kan gi størst effekt på strømregningen.
Denne er til deg som har trekkfulle vinduer! Hvis vinduene trekker kan det være verdt jobben å montere tettelister. Tettelister koster fra kr 149,- til 649,- kroner og oppover, avhengig av hvilken type vindu du har, og koster deg i tillegg noen timer med arbeid. Men det er absolutt verdt innsatsen og pengene for å få tettet igjen et trekkfullt vindu, særlig hvis det er i et rom hvor oppbevarer deg mye og ellers ville brukt elektrisk oppvarming.
Skal du på reise kan det være smart å skru av varmekilder. Men pass på at du ikke skrur av så mye varme at rørene fryser.
Med enkle grep som å installere sensorer og termostater med mulighet for fjernstyring og tidsinnstillinger kan du redusere forbruket betraktelig uten at det går utover komforten hjemme. Glemmer du å skru av lys? Vurder å gå til anskaffelse av bevegelsessensorer. Hvis du har opplevd å glemme lyset i boden som du sjeldent er innom kan det være penger å spare for glemske hoder.
LED bruker betydelig mindre energi enn halogen- og glødepærer. LED-pærer blir heller ikke spesielt varme, og er derfor tryggere å bruke. Hvis du enda ikke har byttet ut de gamle glødepærene anbefaler vi at du bytter ut disse med LED- eller sparepærer.
Har du en kran som drypper? Fiks den en gang for alle og spar penger. En dryppende kran kan dryppe så mye som 1 liter i timen, og hvis den i tillegg drypper varmtvann vil du oppleve at kronestykkene drypper bort i takt med varmtvannet.
Kilder: Viivilla, Maxbo, Enoknorge.com, Energi Norge