TIL Bedrift pil pil-hvit

Hvordan finne billigste strømleverandør

Strømprisene endrer seg hele tiden, og ved å velge riktig strømleverandør, kan du spare mye penger. Det finnes flere forskjellige strømavtaler å velge mellom, men hvordan finner du billigste strømleverandør som også passer dine behov? Her har vi samlet våre beste tips til hvordan du får billig strøm.

 

 

Finn billig strøm ved å sammenligne strømleverandører

Den beste måten å få billig strøm på, er ved å sammenligne strømleverandører. I tillegg til kostnader for strøm og nettleie, har noen strømleverandører ekstra krav som må oppfylles for at du skal få den billige strømavtalen de tilbyr.

 

For eksempel krever noen strømleverandører at du benytter deg av eFaktura eller AvtaleGiro. Faktura på papir i posten vil i de fleste tilfeller føre med seg et gebyr.

 

Noen strømleverandører frister også med såkalte “lokketilbud”, hvor du får en ekstra god pris i en periode, men så byttes det over til en vanlig avtale. Dette trenger ikke nødvendigvis å være negativt, du sparer jo penger i de månedene du får ekstra god pris. Det du imidlertid bør passe på her, er at avtalen du ender opp med til slutt faktisk er en god strømavtale som gagner deg og dine behov.

 

Sammenlign strømpriser og finn riktig strømavtale

Du bør også sammenligne strømavtalene når du prøver å finne den billigste strømleverandøren. De vanligste avtalene er spotpris, fastpris og variabel pris.

 

 

Tenk over ditt eget strømforbruk når du skal finne den beste strømavtalen. Både mengden strøm du bruker og når på døgnet du bruker den har noe å si for prisen du betaler for strømmen. Bruker du mye strøm på morgenen når alle andre også bruker strøm, så vil prisen på strøm bli dyrere enn hvis du bruker strøm når ikke alle andre gjør det.

 

Se dagens strømpris i ditt område!

 

Strøm og nettleie

Strømregningen du får i posten består ikke bare av kostadene per kWh, altså kostnadene for den faktiske strømmen du bruker, men også av nettleie. Nettleie er prisen som betales for at strømmen skal fraktes til deg. Avgiften går til nettselskapet, som har ansvaret for vedlikehold og oppgradering av kraftnettet i Norge.

 

Pris for nettleie påvirkes i hovedsak av to ting. Den ene delen er hvor i landet du bor. For eksempel vil kostnaden bli høyere dersom strømmen må transporteres langt og til et lite tettsted der det ikke bor så mange mennesker. Selve strømforbruket ditt har også en innvirkning på hvor mye nettleie du betaler, og per hver kWh du bruker, må du betale en gitt sum for at denne strømmen skal transporteres til deg.

 

Nettleie er noe alle strømkunder må betale, uavhengig av hvilken strømleverandør de har. Det er heller ikke strømleverandøren som fastsetter hvor høy denne kostnaden er. Med andre ord har ikke nettleie noen innvirkning på hvilket selskap som er det billigste strømselskapet. 

 

Tidligere fikk man ofte én faktura fra strømleverandøren og én fra nettselskapet, men i dag får du strøm og nettleie på én og samme regning.

 

Hva påvirker strømprisen?

Det er den nordiske kraftbørsen Nord Pool som bestemmer hva strømmen skal koste. Alle strømleverandører i Norge kjøper strømmen herfra, og denne prisen justeres hver dag, basert på tilbud og etterspørsel. 

Tilbud og etterspørsel varierer, og påvirkes blant annet av:  

 

Over 90 prosent av Norges kraftproduksjon i dag kommer fra vannkraftverk. Men fornybare energikilder som dette påvirkes også av vær og vind, så noen ganger må vi hente strømmen fra et annet sted – for eksempel ved en kald og tørr vinter. Da hentes ikke nødvendigvis strømmen fra kilder som er fornybare. For slike kilder har EU innført CO2-kvoter, og dette vil også være med å påvirke strømprisen.

 

Strømavtaler TrøndelagKraft

Som kunde av TrøndelagKraft har du flere valg når du skal finne den beste strømavtalen for deg.