TIL Bedrift pil pil-hvit

Sammenligne strømavtaler

Strømprisene justeres hver dag, og i det norske markedet finnes det et hav av ulike strømavtaler og strømleverandører å velge mellom. For å finne den avtalen som gir deg billigere strøm, bør du derfor sammenligne strømavtaler og strømpriser. 

 

 

Hvorfor sammenligne strømavtaler?

Hvordan finner du den beste strømavtalen? Jo, det gjør du ved å sammenligne strømpriser og ulike avtaler. På denne måten får du en god oversikt over valgmulighetene dine, og du kan spare penger ved å velge den avtalen som er gunstigst for deg.

De vanligste strømavtalene i Norge i dag er:

For å finne ut hvilken av disse strømavtalene som vil passe deg best, må du tenke over ditt eget strømforbruk. Hvor mye strøm bruker du, og når på døgnet bruker du den? Bruker du for eksempel hovedsakelig strøm på morgenen før jobb, når alle andre også bruker det, vil prisen på strøm være dyrere.

Du bør også tenke over hvor mange dere er i husholdningen samt din egen økonomi. Tåler du at prisene svinger litt, for eksempel at strømmen har høyere pris i vinterhalvåret? Da vil en spotprisavtale mest sannsynlig passe deg ypperlig. Men har du behov for mer forutsigbarhet i økonomien din og ønsker å unngå de store svingningene i markedet, bør du vurdere å heller opprette en variabel strømavtale.

 

Hvordan finne den beste strømavtalen?

Når du har funnet ut av hvilken av de ulike avtalene som passer deg best – spotpris, fastpris eller variabel pris – er det på tide å sammenligne spesifikke strømavtaler og strømpriser. På det norske strømmarkedet finnes det hundrevis av strømavtaler å velge mellom. Så hvordan finner du den som passer deg best?

Undersøk også om du kan få en avtale med fordeler fra et medlemskap du allerede har. Hos TrøndelagKraft kan du for eksempel få en ekstra god strømavtale dersom du er TOBB-medlem.

Produserer du din egen strøm via solcellepanel, kan du ikke bare spare, men også tjene penger hvis du velger riktig strømavtale. Flere strømleverandører har solstrøm-avtaler der du kjøper strøm av dem når du trenger det, men hvor de også kjøper strøm av deg når du produserer mer enn du selv bruker.

 

Hva påvirker strømprisen?

Dagens strømpris bestemmes av den nordiske kraftbørsen Nord Pool, og justeres hver dag. Dette gjøres på bakgrunn av tilbud og etterspørsel på strøm.

Tilbud og etterspørsel varierer med hvor man bor, men påvirkes også blant annet av:

Tar du en titt på strømregningen din, vil du se at denne består av både strøm og nettleie. Nettleie er en utgift alle strømkunder må betale, og det er kostnaden for å få strømmen fraktet til deg. Denne avgiften går imidlertid til nettselskapet og ikke strømleverandøren din, og er den samme uavhengig av hvilket strømselskap du har.

Nettleien påvirkes av ditt strømforbruk (en variabel del) og hvor du bor (en fast del). For eksempel vil det kreves mer å frakte strømmen langt ut til et sted der det bor få mennesker, og dermed vil også nettleien øke.

 

 

Trygg strømhandel - En trygghet for deg som kunde

TrøndelagKraft er godkjent gjennom sertifiseringsordningen Trygg strømhandel. Denne ordningen skal sikre kvaliteten i blant annet salg, produktinformasjon og markedsføring av strøm.