TIL Bedrift pil pil-hvit

Slik blir den nye nettleiemodellen

Har du hørt om den nye modellen for nettleie? Den trer i kraft 1. juli 2022, og nå blir det enda viktigere å fordele strømforbruket utover døgnet. Den nye modellen kan ved første øyekast virke komplisert, men her skal vi prøve å forklare hva den nye nettleiemodellen betyr for deg, og hvordan du kan få en billigst mulig strømregning.

 

 

Hvorfor endres nettleien nå? 

Strømregningen din består av to deler: forbruk av strøm og nettleie. Nettleien er det du betaler til din lokale netteier. Den inkluderer frakt av strøm til boligen din, vedlikehold og utbedringer av ledningsnettet, i tillegg til skatt og statlige avgifter. 

 

Etter hvert som vi bruker mer og mer strøm må strømnettet bygges ut. Det som skjer nå er at det er press på nettet som allerede er bygget ut, men bare i korte perioder i løpet av døgnet. For eksempel på morgenen når alle står opp for å dusje, lage kaffe og føne håret samtidig. Formålet med den nye modellen er at vi alle skal bli litt mer bevisst over NÅR på døgnet vi bruker strømmen vår. Her er det ikke snakk om å droppe morgendusjen, men kanskje passe på å lade elbilen om natten når strømmen er billigst. 

 

Hvordan fungerer den nye nettleiemodellen? 

 

Den nye nettleien består av to deler:

 

Energileddet - Dette regnes ut fra hvor mye strøm du bruker og når på døgnet. Prisen vil blant annet være lavere på natten og i helgene. Det vil si at jo mer forbruk du klarer å flytte til periodene med lav pris jo mindre blir nettleien. Vi anbefaler likevel ikke å la vaskemaskinen kjøre på natten når du sover, men sett den gjerne på om kvelden sånn at den er ferdig til du legger deg.

 

 

Dag 06:00-22:00

 

Natt 22:00-06:00

 

Kapasitetleddet - For de fleste kunder vil dette regnes ut i fra snittet av de tre timene du brukte mest strøm den forrige måneden. Det vil si at du kan spare penger ved å fordele strømforbruket ditt jevnt utover og unngå perioder hvor alt er på samtidig. 

 

 

Her vil gjennomsnittet regnes ut fra toppene, og føre til en høyere pris.

 

 Også her regnes det ut gjennomsnitt, som fører til lavere pris enn i figuren over.

 

Endringen i nettleien er altså laget slik at vi som forbrukere må bli mer bevisste, ikke bare på hvor mye strøm vi bruker, men også når vi bruker den og hvor mye vi bruker samtidig. Da unngår vi å bygge ut mye mer infrastruktur for å dekke det behovet som bare er der noen timer i døgnet. Det er mer effektivt, både for lommeboken og miljøet.

 

Hva blir prisen på den nye nettleien?

 

Dette varierer mellom nettselskapene. Nettselskapene har lagt ut informasjon som du finner på nettsidene deres. Her er oversikt hos de tre største: 

 

 

Tensio    Elvia    BKK

 

 

Hvordan kan du påvirke hvor mye du betaler? 

Heldigvis finnes det enkle måter å bli litt mer bevisst på strømforbruket og fordele det ut over døgnet. I Norge har vi vært heldige med lave strømpriser i lang tid, men nå er tiden kommet for at også vi må tenke litt ekstra på om alle lysene trenger å stå på til enhver tid. Her kan vi hjelpe. Mange nyttige tjenester er allerede på plass, og framover vil vi også ha stort fokus på å utvikle tjenester som skal hjelpe deg å få kontroll.

 

 

Det første du bør gjøre er å laste ned TrøndelagKraft-appen

Du som er kunde i Trøndelag Kraft kan laste ned TrøndelagKraft-appen hvor du får god oversikt over forbruket ditt. Her kan du se hvor mye strøm du bruker og hvilke dager du bruker mer strøm enn andre.

 

Dette kan hjelpe deg å bli bevisst på når du bruker mye strøm – så du kan gjøre grep for å spre forbruket utover. Kanskje du kan lade elbilen på kvelden i stedet for når middagen lages? Eller kanskje tørketrommelen, dusjen og komfyren ikke skal brukes akkurat samtidig?

Etter hvert vil det også komme flere tjenester i appen som viser hvordan nettleien har innvirkning på strømregningen din. 

 

Få enda mer ut av TrøndelagKraft-appen med pulsmåler

Med en pulsmåler er det enda enklere å følge med på strømforbruket ditt. Det er en liten dings som du kobler til strømmåleren. Da kan du følge med hvor mye strøm du bruker i sanntid. Etter hvert vil du også kunne få varsler når strømforbruket ditt endrer seg, og når det påvirker nettleien.

 

Smartlading

I TrøndelagKraft-appen kan du også aktivere Smartlading. Det vil si at du kan stille inn når bilen skal være ferdig ladet, og så vil den legge opp ladingen til tidspunkt hvor strømprisen er lav og det er lite press på strømnettet. 

 

 

Vi skal hjelpe deg med oversikt

I løpet av høsten kommer vi med en rekke nye tjenester som skal gjøre det enklere for deg å spare strøm, og ha oversikt over forbruket ditt. Selv om nettleien er noe du betaler til netteier, jobber vi med å lage en tjeneste hvor du kan se nettleieprisene i appen. Med pulsmåler skal du også få varslinger når strømforbruket ditt er på vei opp. 

 

På den måten håper vi at det skal bli så enkelt som mulig for deg å ha oversikt over forbruket ditt, og ta valg i hverdagen som hjelper deg å holde strømkostnadene nede.