TIL Bedrift pil pil-hvit

AMS-måler: Alt du trenger å vite om automatiske strømmålere

Innen 2019 skulle AMS-målere installeres i alle norske husholdninger. De nye automatiske strømmålerne gir deg mange nye muligheter, og bedre oversikt over strømforbruket ditt. Her er alt du trenger å vite om de nye smarte målerne, og hva som skiller dem fra de gamle.

 

 

Hva er AMS-strømmålere? 

AMS er en forkortelse for “avanserte måle- og styringssystemer”, og AMS-måleren er den nye automatiske strømmåleren som har blitt introdusert på det norske markedet.

Disse smarte målerne registrerer strømforbruket ditt fortløpende, og sender inn data om dette til nettselskapet ditt automatisk. Nettselskapet sender så denne dataen videre til din strømleverandør, slik at de kan fakturere deg for den strømmen du har brukt.

Innføringen av nye strømmålere i norske hjem er den største oppgraderingen av strømnettet på mange år, ifølge Elhub.

 

Hvorfor ny digital strømmåler?

Den nye strømmåleren erstatter den gamle for å forenkle prosesser og beregne strømforbruk mer nøyaktig. De smarte strømmålerne kan ikke vite nøyaktig hva du bruker strøm på, men de kan kartlegge i hvilke tidsrom du bruker mye eller lite strøm.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) ønsker å få oversikt over når på døgnet det brukes mye og lite strøm, slik at strømmen kan gjøres dyrere i perioder hvor mange bruker den, men også billigere når få bruker den. Formålet er å få deg som forbruker til å fordele strømforbruket ditt utover dagen.

Du kan stole på at måleren viser riktig forbruk, og du slipper å lese av strømmen selv – innrapporteringen gjøres automatisk. Dette gjelder også ved strømbrudd, noe som fører til at eventuelle feil kan identifiseres og rettes opp raskere.

AMS-målerne gir deg også mulighet til å i større grad styre ditt eget strømforbruk. For eksempel kan den kobles sammen med smarthjem, og være med på å regulere temperatur og lys i boligen ved hjelp av HAN-porten.

 

Må HAN-porten på de nye strømmålerne aktiveres?

HAN står for “Home Area Network”, og en HAN-port er en egen fysisk utgang på AMS-måleren din som kan gi mer detaljert informasjon om strømforbruket ditt. Denne porten er stengt når måleren installeres, og det er ikke en nødvendighet å aktivere den.

Velger du imidlertid å gjøre dette, så gir den deg mulighet til å koble til en rekke tilleggstjenester slik at du kan styre strømforbruket ditt. Hjemmet kan optimaliseres til å bli et smarthjem. Du kan blant annet sette opp en prioritert rekkefølge på elektriske apparater som skal skru seg av når forbruket overstiger en viss grense, eksempelvis varmekabler eller elektriske ovner.

Det er kun du som strømforbruker som kan få tilgang til data fra HAN-porten – nettselskap og kraftleverandør kan ikke gjøre dette med mindre du tillater det.

 

Blir strømregningen høyere med AMS-måler?

Enkelte er skeptiske til de nye digitale strømmålerne fordi de er redd strømregningen skal bli høyere. Det er imidlertid ikke sikkert at det er dette som blir tilfellet. Smartmålerne er mye mer nøyaktig enn de gamle målerne, og prisen du betaler for strømmen du bruker vil derfor bli riktigere.

At målerne er mer nøyaktige kan med andre ord både føre til at noen får en høyere strømregning, fordi de i realiteten tidligere har betalt for lite for strømmen, mens andre vil få en lavere regning fordi de tidligere har betalt mer enn hva strømmen de bruker koster.

 

Er smartmålere helseskadelige og blir personvernet mitt ivaretatt? 

Noen forbrukere er el-sensitive, og redde for strålingen som kommer fra elektriske apparater – blant annet de nye AMS-målerne. Statens strålevern sier imidlertid at strålingen fra de nye målerne ikke er helseskadelige.

Når det gjelder personvern, så er bruk av måledata fra strømmåleren underlagt personopplysningsloven. Det er altså ingen som kan bruke denne dataen annet enn nettselskapet og kraftleverandøren din, og selv de kan kun benytte informasjonen som er nødvendig for å fakturere deg for strømforbruket ditt. Dataen vil også slettes innen 3 år.