TIL Bedrift pil pil-hvit

Har du et gjennomsnittlig strømforbruk?

Hva er gjennomsnittlig strømforbruk i Norge, og hva er det som påvirker forbruket? Er du klar over hvilke faktorer som påvirker ditt strømforbruk, blir det også lettere å spare strøm.

 

Hva er gjennomsnittlig strømforbruk i enebolig, leilighet og hytte?

Strømforbruk avhenger av hva slags type bolig du bor i, størrelsen på denne og hvor mange som bor der. Hva som er normalt strømforbruk kan med andre ord variere i stor grad, og selv om det finnes et gjennomsnitt,

 

Ifølge den nyligste målingen som ble gjort av SSB, er det gjennomsnittlige strømforbruket i Norge 16 000 kwh i året. En norsk enebolig har i gjennomsnitt et forbruk av strøm på 20000 kWh i året, eller 1 666 kWh i måneden. Gjennomsnittlig strømforbruk i leilighet er 9000 kWh per år og 750 kWh per måned, mens det for rekkehus eller tomannsbolig er på 15000 kWh i året og 1 250 kWh i måneden.

 

Selv om du bruker mer eller mindre enn gjennomsnittsforbruket av strøm, betyr ikke det at strømforbruket ditt ikke er normalt. Du kan imidlertid i så tilfelle kanskje ta en titt på om det finnes potensiale for å spare på strømregningen.

 

Hvor mye strøm bruker elbilen?

Blant faktorer som påvirker hvor mye strøm en husstand bruker, er elbillading. Hvor mye strøm en elbil bruker, avhenger av bilens størrelse, hvor mye den brukes og hvilken årstid det er. Den bruker mindre strøm i sommerhalvåret når det er varmt, enn hva den gjør på vinteren.

I snitt har en elbil et strømforbruk på mellom 1 og 2,5 kWh per mil. Til sammenligning bruker en oppvaskmaskin omtrent 2 kWh per time.


Er det noe å spare på å ha varmepumpe?

Husstander som bruker mye strøm, og mer enn 15 000 kWh per år, kan ha nytte av en varmepumpe. Normalt skaper faktisk varmepumpen mer energi enn den bruker, og det tar omtrent 3–6 år før du har spart inn det pumpen koster.

 

Hva bruker vi mest strøm til?

  • Oppvarming: 53%

  • Varmtvann: 13%

  • Matlaging: 12%

  • Lading av elbil: 8%

Hvor mye strøm hver enkelt av oss bruker kan variere veldig, men disse tallene fra bransjeorganisasjonen Energi Norge viser at mesteparten av strømforbruket i vanlige norske hjem går til oppvarming.

Her ser vi også at det meste av strømforbruket går til oppvarming av rom og varmtvann – så her er det også mest å spare. Senker du temperaturen inne med kun én grad, vil forbruk til oppvarming reduseres med hele 5 %.

 

Med de nye automatiske strømmålerne, får du bedre oversikt over strømforbruket ditt. Disse AMS-målerne beregner strømforbruket ditt time for time, så du kan se når på døgnet du bruker mest strøm, og du kan vurdere om du er fornøyd eller ønsker deg en ny og bedre strømavtale. Se våre strømsparetips for andre gode råd for å spare strøm.